Drukāt    Aizvērt

 

 

 

 

 

 

 

 

Rīgā, 2020. gada 9.decembrī

Nr. _________________

 

 

 

                                                                                                Saeimas Prezidijam

 

            Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi, kuras darba kārtībā iekļaut komisijas sagatavotos likumprojektus:

1) “Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā””;

2) “Grozījums Likumā par budžetu un finanšu vadību”;

3) “Grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā”;

4) “Grozījums likumā “Par valsts noslēpumu””;

5) “Grozījums likumā “Par Latvijas valsts ģerboni””;

6) “Grozījums Filmu likumā”;

7) “Grozījumi Diasporas likumā”;

8) ”Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā”.

 

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz minētos likumprojektus nodot tikai Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

Saskaņā ar Saeimas kārtības ruļļa 86.pantu komisija lūdz virzīt likumprojektus izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

Komisija lūdz atzīt minētos likumprojektus par steidzamiem.

 

Pielikumā:

1) likumprojekts “Grozījumi likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” un anotācija uz 4 lpp.;

2) likumprojekts “Grozījums Likumā par budžeta un finanšu vadību” un anotācija uz 3 lpp.;

3) likumprojekts “Grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā” un anotācija uz 3 lpp.;

4) likumprojekts “Grozījums likumā “Par valsts noslēpumu”” un anotācija uz 3 lpp.;

5) likumprojekts “Grozījums likumā “Par Latvijas valsts ģerboni”” un anotācija uz 3 lpp.;

6) likumprojekts “Grozījumi Diasporas likumā” un anotācija uz 3 lpp.;

7) likumprojekts “Grozījums Filmu likumā” un anotācija uz 3 lpp.;

8) likumprojekts “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” un anotācija uz 4 lpp.;

9) finanšu ministra atsauksme par likumprojektu “Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā” uz __ lpp.

10) finanšu ministra atsauksme par likumprojektiem “Grozījums Likumā par budžeta un finanšu vadību” un “Grozījumi Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā” uz 2 lpp.

 

 

 

 

komisijas priekšsēdētājs                                                                      A.Kaimiņš

 

 

 

 


 

Likumprojekts

 

Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā

 

Izdarīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (Latvijas Vēstnesis, 2009, 199., 200. nr.; 2010, 12., 66., 99., 174., 206. nr.; 2011, 204. nr.; 2012, 203. nr.; 2013, 51., 191., 232., 234., 252. nr.; 2014, 206., 228., 257. nr.; 2015. nr.; 2016, 182., 241. nr.; 2017, 242. nr.; 2018, 196., 244. nr.; 2019, 240. nr.) šādus grozījumus:

 

1. Papildināt 2.panta pirmo daļu ar 23. punktu šādā redakcijā:

“23) Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome”.

 

2. Papildināt 4. panta ceturto daļu pēc vārdiem “Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes” ar vārdiem “Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes”.

 

3.  6. panta otrajā daļā:

papildināt daļas ievaddaļu pēc vārdiem “Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un locekļiem” ar vārdiem “Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un locekļiem”;

 

papildināt daļu ar 16. un 17. punktu šādā redakcijā:

“16) Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam – 2,78;

 17) Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklim – 2,31.”

 

4. Papildināt likumu ar 6.3 pantu šādā redakcijā:

“6.3 pants. Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuda mēnešalga

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuda mēnešalgu nosaka, bāzes mēnešalgas apmēram (4. panta otrā daļa) piemērojot koeficientu 2,78.”

 

5. Izteikt 11. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

“Papildināt 11. panta pirmo daļu pēc vārdiem “Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes” ar vārdiem “Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes”.

 

6. Papildināt pārejas noteikumus ar 47. punktu šādā redakcijā:

“47. 2021. gadā Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu un sabiedrisko elektronisko plašsaziņās līdzekļu ombuda atlīdzībai nepieciešamais finansējums tiek segts no valsts budžeta 74.resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".”

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.


 

 

 

Likumprojekta

“Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā

anotācija

 

1. Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Saeima 2020. gada 19. novembrī pieņēma Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums, kurš stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī. Minētā likuma mērķis ir nodrošināt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu efektīvu un atklātu pārvaldību, neatkarību, atbildīgumu sabiedrības priekšā un veicināt to kvalitatīvu darbību. Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likums nosaka sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu stratēģisko mērķi, juridisko statusu, darbību, finansēšanas, pārvaldības un uzraudzības pamatprincipus.

Cita starpā ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likumu tiks izveidota arī jauna valsts institūcija – Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Tāpat ir jāparedz atlīdzība sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombudam. Tādēļ būtu nepieciešams izdarīt atbilstošus grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

 

2. Kāda var būt likuma ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību?

Likumprojektam būs pozitīva ietekme uz sabiedrību un demokrātijas attīstību kopumā.

 

3. Kāda var būt likuma ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem?

 

Likumprojektam ir ietekme uz 2021. gada valsts budžetu, ņemot vērā, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes kompetence pārvaldīt sabiedrisko elektroniskos plašsaziņas līdzekļus un īstenot sabiedrisko pasūtījumu, tiek nodota Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, kā arī tiek paredzēta sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu ombuda amata izveide.

Likumprojektā ir paredzēts noteikt, ka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam un ombudam mēnešalgu nosaka tādā pašā apmērā, kā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājam, savukārt Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklim – kā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklim.

Likumprojekts paredz, ka 2021. gadā Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļu un sabiedrisko elektronisko plašsaziņās līdzekļu ombuda atlīdzībai nepieciešamais finansējums tiek segts no valsts budžeta 74.resora "Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas 02.00.00 "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

 

6. Kāda var būt likuma ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu?

Likumam var būt pozitīva ietekme uz esošo tiesību normu sistēmu, jo tiek saskaņotas divu likumu normas.

Bez minētā likuma grozījumiem ir nepieciešams veikt atbilstošus grozījumus likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, Likumā par budžetu un finanšu vadību, likumā “Par valsts noslēpumu”, likumā “Par Latvijas valsts ģerboni”, Filmu likumā, Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā un Diasporas likumā.

 

5. Kādām Latvijas starptautiskajām saistībām atbilst likumprojekts?

 

Likumprojekts atbilst visām Latvijas starptautiskajām saistībām.

 

6. Kādas konsultācijas notikušas, sagatavojot likumprojektu?

Ir notikušas plašas konsultācijas ar iesaistītājām personām – Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, sabiedriskajiem plašsaziņas līdzekļiem, nozares pārstāvjiem, Kultūras ministriju, Finanšu ministriju un citiem ekspertiem.

7. Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

Likuma izpilde notiks normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

 


Izvērst Oriģinālais dokumenta saturs
Savērst Oriģinālais dokumenta saturs

882.docx882.docxatsauksme9.pielikums.pdfatsauksme9.pielikums.pdf

Start time: 14.12.2023 20:51:07 After doc accessing: 14.12.2023 20:51:07 After doc copying: 14.12.2023 20:51:07 End time: 14.12.2023 20:51:07 Doc created: 09.12.2020 17:46:48 Doc last mod: 09.12.2020 17:49:05 Doc manual: