Drukāt    Aizvērt

Rīgā

2022. gada 31. martā

Nr. 111.9/19-1-13/22

SAEIMAS PREZIDIJAM

 

Administratīvi teritoriālās reformas komisija iesniedz Saeimai izskatīšanai komisijas izstrādāto likumprojektu “Grozījums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā”.

Komisija lūdz nodot minēto likumprojektu tikai Administratīvi teritoriālās reformas komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

Komisija lūdz minēto likumprojektu izskatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

 

Pielikumā: 1. Likumprojekts “Grozījums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” uz 1 lpp.;

 2. Likumprojekta anotācija uz 3 lpp.

 

Komisijas priekšsēdētājs    (paraksts*)                                          J. Pūce

* Šis dokuments ir elektroniski parakstīts ar drošu elektronisko parakstu un satur laika zīmogu

     

     

 


 

 

 

 

Likumprojekts

 

Grozījums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā

 

Izdarīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā (Latvijas Vēstnesis, 2020, 119.C. nr.; 2021, 55.A, 105.A, 246. nr.) šādu grozījumu:

Aizstāt pārejas noteikumu 17. punktā vārdu un skaitli “1. jūnijam” ar vārdu un skaitli “31. decembrim”.

 

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

 

 

 


 

 

Likumprojekta “Grozījums Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā” anotācija

 

1)    Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Latvijas Republikas Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija (turpmāk – komisija) saņēma Latgales plānošanas reģiona 2022. gada 2. februāra vēstuli Nr. 2.4.3/39, kurā komisija tika lūgta izvērtēt iespēju pagarināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma (turpmāk – teritoriju likums) pārejas noteikumu 17. punktā noteikto termiņu, kādā zaudē spēku apvienoto pašvaldību saistošie noteikumi, aizstājot vārdu un skaitli “1. jūnijam” ar vārdu un skaitli “31. decembrim”. Teritoriju likuma pārejas noteikumu 17. punkts paredz, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus, turklāt līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 1. jūnijam ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi [..].

Latgales plānošanas reģions vērsa uzmanību, ka ar 2021. gada 1. jūliju jaunizveidotās pašvaldības veido bijušo novadu pašvaldības un katrā no tām ir bijis spēkā individuāls, konkrētās pašvaldības administratīvās teritorijas un iedzīvotāju interesēm atbilstošs, ar pašvaldības resursiem un finanšu spējām samērots normatīvais regulējums. Lai arī pašvaldības jau ir veikušas nozīmīgu darbu, lai pēc administratīvi teritoriālās reformas varētu strādāt efektīvāk, un sākušas izvērtēt, arī kā vienādot nosacījumus tajās jomās, kur pirms reformas pastāvējušo novadu saistošie noteikumi paredzēja būtiski atšķirīgus risinājumus, pastāv riski šo izvērtējumu pilnvērtīgi veikt un izdot jaunus saistošos noteikumus tik drīzā termiņā, kāds noteikts teritoriju likumā.

Saistošo noteikumu projekta izstrāde, veicot apstākļu un situācijas, kuru plānots regulēt ar konkrēto normatīvo regulējumu, objektīvu un vispusīgu izpēti, ir laikietilpīgs process un prasa pašvaldības darbaspēka nozīmīgus resursus. Turklāt jāņem vērā, ka pēc saistošo noteikumu projekta izstrādes ir nepieciešams veikt tā pamatpārbaudi un papildpārbaudi pašvaldībā, pieņemt domes lēmumu un saņemot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (turpmāk – ministrija) atzinumu par tā tiesiskumu (saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 45. panta otro daļu ministrija atzinumu sniedz viena mēneša laikā, kas nozīmē, ka, lai saistošie noteikumi stātos spēkā līdz 2022. gada 1. jūnijam, tie būtu jānosūta ministrijai atzinuma sniegšanai ne vēlāk kā līdz 2022. gada 30. aprīlim).

Latgales plānošanas reģions uzsvēris, ka līdz šim pašvaldības ir aktīvi strādājušas ar saistošajiem noteikumiem nekustamā īpašuma nodokļa jomā un sociālajā jomā, jo saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu konkrēto jomu saistošajiem noteikumiem bija jāstājas spēkā attiecīgi līdz 2021. gada 1. novembrim un 2022. gada 31. decembrim. Savukārt gada sākumā tiek aktīvi strādāts pie pašvaldību budžetiem 2022. gadam. Līdz ar to, lai īstenotu tās darbības, kas veicamas šobrīd, un sabalansētu ar plāniem, kā darbus organizēt nākotnē, pašvaldībām ir bažas, ka teritoriju likumā noteiktajā termiņā visi pašvaldības tiesiskas darbības nodrošināšanai nepieciešamie saistošie noteikumi varētu vēl nebūt pieņemti.

Komisija 2022. gada 8. februāra sēdē izskatīja Latgales plānošanas reģiona 2022. gada 2. februāra vēstuli Nr. 2.4.3/39 un konceptuāli atbalstīja grozījumu veikšanu teritoriju likumā, taču vienlaikus deva uzdevumu ministrijai sadarbībā ar pašvaldības pārstāvošām organizācijām sagatavot risinājumu, kas vienlaikus ar teritoriju likuma pārejas noteikumu 17. punktā noteiktā termiņa pagarinājumu nodrošinātu pakāpenisku pašvaldību saistošo noteikumu pieņemšanu un spēkā stāšanos likuma “Par pašvaldībām” 45. pantā noteiktajā kārtībā.

Likuma “Par pašvaldībām” 45. pantā paredzēts samērā laikietilpīgs saistošo noteikumu spēkā stāšanās process. Proti, pašvaldības dome saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu triju darba dienu laikā pēc to parakstīšanas rakstveidā un elektroniskā veidā nosūta atzinuma sniegšanai ministrijai, kura ne vēlāk kā mēneša laikā no saistošo noteikumu saņemšanas izvērtē pašvaldības pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu un nosūta pašvaldībai attiecīgu atzinumu. Ja ministrijas atzinumā nav izteikti iebildumi par pieņemto saistošo noteikumu tiesiskumu vai pašvaldībai likumā noteiktajā termiņā atzinums nav nosūtīts, pašvaldība publicē pieņemtos saistošos noteikumus. Savukārt, ja saņemts ministrijas atzinums, kurā pamatots saistošo noteikumu vai to daļas prettiesiskums, pašvaldības dome precizē saistošos noteikumus atbilstoši atzinumā norādītajam un publicē precizētos saistošos noteikumus. Ja pašvaldības dome nepiekrīt atzinumam pilnībā vai kādā tā daļā, dome savā lēmumā sniedz atbilstošu pamatojumu, kā arī publicē saistošos noteikumus. Saistošos noteikumus triju darba dienu laikā pēc to parakstīšanas nosūta ministrijai. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Izpildot komisijas doto uzdevumu, ministrija 2022. gada 21. februārī organizēja tikšanos ar Latvijas Pašvaldību savienību (turpmāk – savienība), lai pārrunātu iespējamās ministrijas un pašvaldību (pašvaldības pārstāvošas organizācijas) vienošanās formas un iespēju sagatavot laika grafiku, kādā pašvaldības pieņems un publicēs konkrētu jomu saistošos noteikumus, ievērojot likuma “Par pašvaldībām” 45. pantā noteikto saistošo noteikumu spēkā stāšanās kārtību. Pamatojoties uz tikšanās laikā panākto vienošanos, savienība nosūtīja aicinājumu pašvaldībām izstrādāt un līdz 2022. gada 4. martam iesniegt savienībai iespējamo saistošo noteikumu izstrādes un iesniegšanas laika grafiku periodam no 2022. gada 1. marta līdz 2022. gada 15. novembrim (turpmāk – grafiks), uzsverot nepieciešamību nodrošināt vienmērīgu saistošo noteikumu pieņemšanas gaitu un plānot to izstrādi katrā kalendārajā mēnesī. Grafiki būtu jāizstrādā 28 jaunizveidotajām pašvaldībām.

Ministrija saņēma no savienības un ar 2022. gada 25. marta vēstuli Nr. 1-131/2314 iesniedza komisijai 24 jaunizveidoto novada pašvaldību sagatavotos grafikus (grafikus nebija iesniegušas četras pašvaldības – Jēkabpils novada pašvaldība, Ludzas novada pašvaldība, Mārupes novada pašvaldība un Siguldas novada pašvaldība). Iepazīstoties ar grafikiem, secināms, ka pašvaldības plāno pakāpenisku saistošo noteikumu izstrādes gaitu, ievērojot likuma “Par pašvaldībām” 45. pantā noteikto saistošo noteikumu spēkā stāšanās kārtību, tajā skaitā nepieciešamību saņemt ministrijas atzinumu par saistošajiem noteikumiem pirms to stāšanās spēkā. Līdz ar to būtu grozāms teritoriju likuma pārejas noteikumu 17. punktā noteiktais termiņš, kādā zaudē spēku ar 2021. gada 1. jūliju jaunizveidoto novadu pašvaldību veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, aizstājot vārdu un skaitli “1. jūnijam” ar vārdu un skaitli “31. decembrim”.

2)    Kāda var būt likuma ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību?

Likumprojektam nav tiešas ietekmes uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību. Vienlaikus, pagarinot teritoriju likuma pārejas noteikumu 17. punktā noteikto termiņu no 2022. gada 1. jūnija līdz 2022. gada 31. decembrim, saistošos noteikumus varētu izstrādāt pakāpeniski 2022. gada laikā, neparedzot būtiskas izmaiņas iedzīvotājiem un uzņēmējiem noteiktajos procesos dažādu atļauju un garantiju saņemšanā kalendārā gada vidū, bet, piemēram, ar 2023. gada 1. janvāri. Tādējādi ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību būtu minimāla.

3)    Kāda var būt likuma ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem?

Likumprojektam nav tiešas ietekmes uz valsts un pašvaldību budžetiem. Pagarinot apvienoto pašvaldību saistošo noteikumu spēkā esamības termiņu, ietekme uz pašvaldību budžetiem varētu būt mazāka, jo 2022. gada budžeti būtu plānoti ņemot vērā šo saistošo noteikumu regulējumu, kā arī pašvaldībām nebūtu jāpiesaista papildu resursi, lai pašreiz teritoriju likuma pārejas noteikumu 17. punktā noteiktajā termiņā izstrādātu saistošos noteikumus, veicot nepieciešamo situācijas izvērtējumu, un nodrošinātu to stāšanos spēkā.

4)    Kāda var būt likuma ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu?

Likumprojektam nav tiešas ietekmes uz tiesību normu sistēmu. Tiks pagarināts laika periods, uz kādu vēl būs spēkā ar 2021. gada 1 jūliju apvienoto bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, kas tiek piemēroti jaunizveidotajās novada pašvaldībās.

5)    Kādām Latvijas starptautiskajām saistībām atbilst likumprojekts?

Nav attiecināms.

6)    Kādas konsultācijas notikušas, sagatavojot likumprojektu?

Atbilstoši komisija 2022. gada 8. februāra sēdē dotajam uzdevumam pirms likumprojekta sagatavošanas notika ministrijas un savienības sarunas, kā arī tika saņemti pašvaldību grafiki, kuros atspoguļots 24 pašvaldību redzējums par saistošo noteikumu izstrādes gaitu 2022. gadā.

7)    Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

Likumprojekta izpildi nodrošinās pašvaldības, līdz 2022. gada 31. decembrim piemērojot ar 2021. gada 1 jūliju apvienoto bijušo pašvaldību saistošos noteikumus un paralēli izstrādājot jaunizveidotās pašvaldības saistošos noteikumus, kā arī ministrija, sniedzot atzinumus par saistošajiem noteikumiem likuma “Par pašvaldībām” 45. pantā noteiktajā kārtībā.

 

 

Izvērst Oriģinālais dokumenta saturs
Savērst Oriģinālais dokumenta saturs

1406.docx1406.docx

Start time: 14.12.2023 21:01:32 After doc accessing: 14.12.2023 21:01:32 After doc copying: 14.12.2023 21:01:32 End time: 14.12.2023 21:01:32 Doc created: 31.03.2022 12:49:24 Doc last mod: 31.03.2022 12:51:00 Doc manual: