Drukāt    Aizvērt

 

2015.gada 12.oktobrī

 

______________________ Nr. _________________

 

Saeimas Prezidijam

 

 

Sociālo un darba lietu komisija lūdz iekļaut Saeimas sēdes darba kārtībā komisijas izstrādāto likumprojektu „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”.

Lūdzam minēto likumprojektu izskatīt Saeimā 1.lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā.

 Ierosinām atzīt minēto likumprojektu par steidzamu.

 

Pielikumā:

1)      likumprojekts uz 2 lapām;

2)      likumprojekta anotācija uz 2 lapām;

 

Komisijas priekšsēdētāja                                                                                              A.Barča


 

Likumprojekts

 

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā

 

Izdarīt Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 23. nr.; 2003, 2. nr.; 2004, 14., 18. nr.; 2005, 2. nr.; 2006, 13. nr.; 2007, 12., 15. nr.; 2008, 3., 21. nr.; 2009, 3., 12. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 182. nr.; 2010, 19., 170. nr.; 2011, 117., 202. nr.; 2012, 201. nr.; 2013, 234. nr.) šādus grozījumus:

 

„1. 3. pantā:

izteikt pirmo un 1.daļu šādā redakcijā:

"(1) Tiesības saņemt šajā likumā noteiktos sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību ir šādām Latvijas Republikā dzīvojošām personām:

1) Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem;

2) ārzemniekiem, kuriem izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja vai Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā;

3) Eiropas Savienības dalībvalstu, Eiropas Ekonomikas zonas valstu un Šveices Konfederācijas pilsoņiem, kuri:

a) ieguvuši pastāvīgās uzturēšanās tiesības,

b) ir tiesīgi uzturēties Latvijas Republikā un ir uzturējušies Latvijas Republikā vismaz trīs mēnešus,

c) uzturējušies Latvijas Republikā vismaz sešus mēnešus, ja uzturēšanās mērķis ir darba tiesisko attiecību nodibināšana Latvijas Republikā un ir pierādījumi, ka viņi turpina meklēt darbu, ko apliecina viņu reģistrācija Nodarbinātības valsts aģentūrā;

4) šās daļas 1., 2. un 3. punktā minēto personu ģimenes locekļiem.

(11) Tiesības saņemt šajā likumā minēto pabalstu garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai, patversmes un naktspatversmes pakalpojumus, kā arī sociālā dienesta informāciju un konsultācijas ir personām, kuras uzturas Latvijas Republikā un kurām piešķirts alternatīvais statuss, kā arī šo personu ģimenes locekļiem, kuri uzturas Latvijā. Pašvaldības sociālais dienests ir tiesīgs piešķirt dzīvokļa pabalstu personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss, tādā kārtībā un apmērā, kāds noteikts attiecīgās pašvaldības iedzīvotājiem.”;

 

izslēgt 12 daļā vārdus „Bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem”;

 

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā:

"(4) Tiesības saņemt sociālo rehabilitāciju ir cilvēku tirdzniecības upurim. Ja nepieciešams, kopā ar cilvēku tirdzniecības upuri sociālās rehabilitācijas institūcijā ir tiesības uzturēties arī tā pavadībā esošam nepilngadīgam bērnam.";

 

papildināt pantu ar piekto, sesto un septīto daļu šādā redakcijā:

"(5) Ja šā panta 1.1 daļā noteiktie patversmes un naktspatversmes pakalpojumi nav piemērojami personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss, tās funkcionālo ierobežojumu vai sociālo prasmju trūkuma dēļ, pašvaldības sociālais dienests ir tiesīgs izmantot citus, konstatētajai problēmai atbilstošus sociālo pakalpojumu veidus.

(6) Tiesības saņemt šajā likumā noteiktos sociālos pakalpojumus ir arī šā panta pirmajā daļā neminētām personām, kurām ir tiesības ieceļot un uzturēties Latvijas Republikā, ja šīs personas pieprasa minētos pakalpojumus tieši attiecīgajam pakalpojuma sniedzējam un pilnībā tos apmaksā.

(7) Tiesības saņemt sociālo rehabilitāciju kā vardarbībā cietušiem bērniem ir bērniem, kurus par patvēruma meklētājiem ar īpašām uzņemšanas vajadzībām atzinušas patvēruma procedūrā iesaistītās institūcijas. Tiesības minēto pakalpojumu saņemt ir arī bērniem, kas nepieder pie šajā pantā uzskaitītajām grupām, ja atbildīgās institūcijas sniegušas atzinumu par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma nepieciešamību.’’ ”.

 

2.Papildināt likuma Informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām ar 6.punktu šādā redakcijā:

„6) Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26. jūnija direktīvas 2013/33/ES, ar ko nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai.”.

 

Likums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.


 

Likumprojekta

“Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā”

 

A N O T Ā C I J A

 

1. Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (turpmāk – likums) nepieciešami, lai šajā likumā pārņemtu Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26.jūnija direktīvu 2013/33/ES, ar ko nosaka standartu starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai daļā par sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem. Likumprojekts vienlaikus atbilst Iekšlietu ministrijas sagatavotajam likumprojektam „Patvēruma likums” (Nr.242/Lp12) (pieņemts Saeimā 2. lasījumā 18.06. 2015.), ar kuru tiek pārņemtas iepriekš minētās direktīvas prasības. Likumprojekta „Patvēruma likums” anotācijā norādīts, ka direktīvas pārņemšanai nepieciešami arī grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, lai nodrošinātu sociālās rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem, kas cietuši no jebkāda veida ļaunprātīgas izmantošanas, nevērības, ekspluatācijas, spīdzināšanas vai cietsirdīgas, necilvēcīgas un pazemojošas izturēšanās vai kas cietuši bruņotos konfliktos un kurus par tādiem atzinušas patvēruma procedūrā iesaistītās institūcijas: Valsts robežsardze un Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.

Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26. jūnija direktīvas 2013/33/ES, ar ko nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai, prasību pārņemšanas termiņš iestājās 2015. gada 20. jūlijā.

Ar minētās direktīvas pārņemšanu saistītie jautājumi jau bija iekļauti likumprojekta „Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā” (Nr.148/Lp12) 2.pantā, konkrēti grozījumos likuma 3. pantā, kuri jau bija atbalstīti Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā uz 2. lasījumu. Savukārt uz 2. lasījumu bija iesniegts priekšlikums, ka likumprojektu nepieciešams papildināt ar jaunu 24.pantu, papildinot likuma Informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām, bet tas komisijas sēdē vēl nav izskatīts.

Lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26. jūnija direktīvas 2013/33/ES, ar ko nosaka standartus starptautiskās aizsardzības pieteikuma iesniedzēju uzņemšanai, pārņemšanu un ņemot vērā izskatāmo grozījumu lielo apjomu likumprojektā Nr.148/Lp12, no tā nepieciešams atdalīt likumprojekta 2.pantu un 24.pantu, kuros integrētas attiecīgās normas, kas nepieciešamas direktīvas pārņemšanai, un tās virzīt kā atsevišķu likumprojektu.

 

2. Kāda var būt likuma ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību?

Nav attiecināms.

3. Kāda var būt likuma ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem?

Pēdējo gadu laikā saņemtais iesniegumu skaits no patvēruma meklētājiem ir sekojošs. 2010.gadā iesniegumus bija iesniegusi 61 persona, 2011.gadā - 335 personas, 2012.gadā - 189 personas, 2013.gadā - 185 personas un 2014.gadā – 364 personas, t.sk. laika periodā no 2010. līdz 2013.gadam iesniegumus iesniegušas 10 nepilngadīgas personas bez pavadības, 2014.gadā iesniegumi no nepilngadīgām personām bez pavadības nav saņemti.

            Ņemot vērā, ka izdevumus, kas radušies sniedzot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nepilngadīgām personām, kuras cietušas no vardarbības, ir jāsedz no Labklājības ministrijas budžeta kārtējam gadam piešķirtajiem līdzekļiem attiecīgajam mērķim, kā arī informācijas trūkumu, cik personām šāds pakalpojums varētu būt nepieciešams, pakalpojumu varētu nodrošināt esošā budžeta ietvaros. Gadījumā, ja pieprasījums pakalpojuma saņemšanai norādītajai klientu grupai pieaugs, Labklājības ministrija normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā iesniegs Finanšu ministrijā papildus finansējuma pieprasījumu nepieciešamajā apjomā.

 

4. Kāda var būt likuma ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu?

Nav attiecināms

5. Kādām Latvijas starptautiskajām saistībām atbilst likumprojekts?

Eiropas Parlamenta un Padomes 2013.gada 26.jūnija direktīvas 2013/33/ES prasību pārņemšana

6. Kādas konsultācijas notikušas, sagatavojot likumprojektu?

            Sagatavojot likumprojektu, savus priekšlikumus sniedza Tiesībsargs, Latvijas lielo pilsētu asociācija, Latvijas Pašvaldību savienība, Rīgas Domes Labklājības departaments, biedrība ‘’Patvērums ‘’Drošā māja’’ ‘’

7. Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

            Likuma izpilde tiks nodrošināta esošo institūciju līdzšinējo funkciju ietvaros.

 

 

 

 

Izvērst Oriģinālais dokumenta saturs
Savērst Oriģinālais dokumenta saturs

Likumprojekts.doc - Likumprojekts.doc

Start time: 14.12.2023 21:01:58 After doc accessing: 14.12.2023 21:01:58 After doc copying: 14.12.2023 21:01:58 End time: 14.12.2023 21:01:58 Doc created: 22.10.2015 13:22:05 Doc last mod: 23.10.2015 9:02:35 Doc manual: