Drukāt    Aizvērt
Iesniedz Tautsaimniecības komisija

 

___.02.2014.

9/8-

 

 

Saeimas Prezidijam

 

 

          Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi un sagatavojusi izskatīšanai Saeimas sēdē otrajā lasījumā likumprojektu “Grozījums Ceļu satiksmes likumā” (Nr.975/Lp11).

                  

 

         

Pielikumā: apkopoto priekšlikumu tabula likumprojekta                                              otrajam lasījumam uz .... lpp.

                                    

                                   

 

Ar cieņu,

 

 

 

 

 

Jānis Ozoliņš

komisijas priekšsēdētājs


 

Iesniedz Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

Likumprojekts otrajam lasījumam

                                                                                                                                                                      

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā

( Nr. 975/Lp11 )

 

Spēkā esošā likuma redakcija

Pirmā lasījuma redakcija

Nr.

Iesniegtie priekšlikumi (7)

Komisijas atzinums

Komisijas atbalstītā redakcija

Ceļu satiksmes likums

Grozījums Ceļu satiksmes likumā

1

Atbildīgā komisija

Aizstāt likumprojekta nosaukumā vārdu „Grozījums” ar vārdu „Grozījumi”.

Atbalstīts

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā

 

Izdarīt Ceļu satiksmes likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 22.nr.; 2000, 3., 14., 15.nr.; 2001, 6.nr.; 2003, 17.nr.; 2005, 13.nr.; 2006, 2.nr.; 2007, 3., 7., 21.nr.; 2008, 13.nr.; 2009, 1., 7., 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 86., 151.nr.; 2011, 46., 99., 201., 204.nr.; 2012, 41.nr.) šādu grozījumu:

 

 

Redakcionāli precizēts

Izdarīt Ceļu satiksmes likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1997, 22.nr.; 2000, 3., 14., 15.nr.; 2001, 6.nr.; 2003, 17.nr.; 2005, 13.nr.; 2006, 2.nr.; 2007, 3., 7., 21.nr.; 2008, 13.nr.; 2009, 1., 7., 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2010, 86., 151.nr.; 2011, 46., 99., 201., 204.nr.; 2012, 41., 200.nr.; 2013, 243.nr.) šādus grozījumus:

10.1 pants. Valsts nodeva par Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā reģistrējamo transportlīdzekļu reģistrāciju

Pirms transportlīdzekļu reģistrācijas Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā samaksājama transportlīdzekļu reģistrācijas valsts nodeva. Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā reģistrējamo transportlīdzekļu reģistrācijas valsts nodevas likmes, maksāšanas kārtību un atvieglojumus nosaka Ministru kabinets.13

 

 

2

Zemkopības ministre L.Straujuma

Izslēgt 10.1 pantu.

Atbalstīts

1. Izslēgt 10.1 pantu.

14.1 pants. Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošās informācijas pieejamība

(1) Informācija par fiziskajai personai piederošu transportlīdzekli, identificējot personas datus, ir ierobežotas pieejamības informācija, un to var iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, kā arī Ministru kabineta noteiktas personas, kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai.

(2) Informācija par juridiskajai personai piederošu transportlīdzekli, par personas tiesībām vadīt transportlīdzekļus, par likumā noteiktajā termiņā personas neapmaksātajiem sodiem, kas piemēroti par pārkāpumiem ceļu satiksmē, kā arī pārējā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošā informācija ir vispārpieejama informācija.

(3) Transportlīdzekļa īpašnieks (valdītājs, turētājs) par savu transportlīdzekli ir tiesīgs saņemt visu transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošo informāciju, tai skaitā informāciju par personām, kuras izdarījušas administratīvos pārkāpumus ar attiecīgo transportlīdzekli,

 

3

Juridiskais birojs

Izteikt likumprojekta tekstu kā likumprojekta 1.pantu šādā redakcijā:

„1. 14.1 pantā:

 

papildināt panta nosaukumu un tekstu pēc vārda „reģistrā” ar vārdiem „un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā”;

 

 

Izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

„(1) Informācija par fiziskajai personai piederošu transportlīdzekli, identificējot personas datus, ir ierobežotas pieejamības informācija, un to var iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, citas likumā noteiktas personas, kā arī personas, kuras nosaka Ministru kabinets un kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai.”

 

Atbalstīts

 

 

2. 14.1 pantā:

 

papildināt panta nosaukumu un tekstu pēc vārda “reģistrā” ar vārdiem “un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā”;

 

 

 

 

 

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

“(1) Informācija par fiziskajai personai piederošu transportlīdzekli, identificējot personas datus, ir ierobežotas pieejamības informācija, un to var iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, citas likumā noteiktas personas, kā arī personas, kuras nosaka Ministru kabinets un kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai.”;

 

par šīm personām uzliktajiem sodiem un to apmēru, par aizliegumiem, kas piemēroti transportlīdzeklim, u.tml.

(4) Transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam, valdītājam) ir tiesības iegūt ziņas par personām, kuras no Ceļu satiksmes drošības direkcijas saņēmušas šā panta pirmajā daļā noteikto informāciju par viņu, izņemot ziņas par valsts institūcijām, kuras ir kriminālprocesa virzītāji, operatīvās darbības subjekti, vai citām institūcijām, par kurām šādas ziņas izpaust likums aizliedz.

(5) Ceļu satiksmes drošības direkcija reģistrē tikai tās personas, kuras ieguvušas šā panta pirmajā daļā minēto ierobežotas pieejamības informāciju.

(6) Šā panta pirmajā daļā minētais informācijas saņēmējs ir atbildīgs par to, ka attiecīgā informācija tiek izmantota tikai viņa darba vai dienesta funkciju veikšanai, un nav tiesīgs to nodot trešajām personām.

(7) Sniedzot statistiskās ziņas vai citas vispārīga rakstura ziņas, Ceļu satiksmes drošības direkcija nodrošina to, ka konkrēto transportlīdzekļa īpašnieku nav iespējams identificēt.

 

 

 

 

 

 

papildināt ceturto daļu pēc vārdiem „Ceļu satiksmes drošības direkcijas” ar vārdiem „vai Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras”.;

 

 

 

 

 

 

papildināt piekto un septīto daļu pēc vārdiem „Ceļu satiksmes drošības direkcija” ar vārdiem „un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra”;

 

 

 

 

 

 

 

papildināt ceturto daļu pēc vārdiem “Ceļu satiksmes drošības direkcijas” ar vārdiem “vai Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras”;

 

 

 

 

 

 

papildināt piekto un septīto daļu pēc vārdiem “Ceļu satiksmes drošības direkcija” ar vārdiem “un Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra”;

 

(8) Kārtību, kādā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets.

(9) Ceļu satiksmes drošības direkcija, pamatojoties uz Valsts policijas sniegto informāciju transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram, paziņo transportlīdzekļa īpašniekam, ka attiecīgā transportlīdzekļa lietotājam nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību.

(10) Ierakstiem transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ir publiska ticamība.

(11) Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošās informācijas sniegšana ārvalstu kompetentajām iestādēm pieļaujama, ievērojot Latvijai saistošus starptautiskos līgumus un Eiropas Savienības tiesību aktus.

19

(26.05.2005. likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 15.12.2005., 15.02.2007. un 23.02.2012. likumu, kas stājas spēkā 27.03.2012.)

 

 

izteikt astoto daļu šādā redakcijā:

„(8) Kārtību, kādā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets.””

 

 

izteikt astoto daļu šādā redakcijā:

“(8) Kārtību, kādā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets.”

 

 

Papildināt likumu ar 14.2 pantu šādā redakcijā:

"14.2 pants. Traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošās informācijas pieejamība

(1) Informācija par fiziskajai personai piederošu traktortehniku un tās piekabi, identificējot personas datus, ir ierobežotas pieejamības informācija, un to var iegūt tiesībaizsardzības iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, kā arī Ministru kabineta noteiktas personas, kurām informācija nepieciešama darba vai dienesta funkciju veikšanai, tai skaitā kredītbiroja dalībnieki Kredītbiroju likuma izpratnē, kuriem ir tiesības no Traktortehnikas un tās vadītāju informatīvās sistēmas saņemt informāciju klienta vai iespējamā klienta kredītspējas vērtēšanai vai sava kredītriska pārvaldībai.

(2) Informācija par juridiskajai personai piederošu traktortehniku un tās piekabi, par personas tiesībām vadīt traktortehniku, kā arī pārējā traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija ir vispārpieejama informācija.

4

Deputāts J.Tutins

Izslēgt likumprojekta pantā ietvertā 14.2 panta pirmajā daļā vārdus „tai skaitā kredītbiroja dalībnieki Kredītbiroju likuma izpratnē”.

Daļēji atbalstīts. Iekļauts priekšlikumā Nr.3

 

 

(3) Traktortehnikas un tās piekabes īpašnieks (valdītājs, turētājs) par savu traktortehniku un tās piekabi ir tiesīgs saņemt visu traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošo informāciju, tai skaitā informāciju par personām, kas izdarījušas administratīvos pārkāpumus ar attiecīgo traktortehniku, par šīm personām uzliktajiem sodiem un to apmēru, kā arī par aizliegumiem, kas piemēroti traktortehnikai un tās piekabei.

(4) Traktortehnikas un tās piekabes īpašniekam (turētājam, valdītājam) ir tiesības iegūt ziņas par personām, kuras no Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras saņēmušas šā panta pirmajā daļā noteikto informāciju par viņu, izņemot ziņas par valsts institūcijām, kas ir kriminālprocesa virzītāji, operatīvās darbības subjekti, vai citām institūcijām, par kurām likums aizliedz izpaust šādas ziņas.

(5) Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra reģistrē tikai tās personas, kuras ieguvušas šā panta pirmajā daļā minēto ierobežotas pieejamības informāciju.

 

 

 

 

 

(6) Šā panta pirmajā daļā minētais informācijas saņēmējs ir atbildīgs par to, ka attiecīgā informācija tiek izmantota tikai viņa darba vai dienesta funkciju veikšanai, un nav tiesīgs to nodot trešajām personām.

(7) Sniedzot statistikas ziņas vai citas vispārīga rakstura ziņas, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra nodrošina to, ka konkrēto transportlīdzekļa īpašnieku nav iespējams identificēt.

(8) Kārtību, kādā traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets.

(9) Ierakstiem traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā ir publiska ticamība.

(10) Traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošās informācijas sniegšana ārvalstu kompetentajām iestādēm pieļaujama, ievērojot Latvijai saistošos starptautiskos līgumus un Eiropas Savienības tiesību aktus."

 

 

 

 

Pārejas noteikumi

.........

31. Šā likuma 14.panta grozījumi, kuri paredz izteikt jaunā redakcijā ceturtās daļas pirmo teikumu, kas noteic, ka komercķīlas atzīmi attiecīgajā transportlīdzekļu reģistrā ieraksta, pamatojoties uz komercķīlu turētāja paziņojumu, un septīto daļu, kas noteic, ka gadījumā, ja Komercķīlu reģistrā ir izdarīts ieraksts par komercķīlas tiesību izlietošanu, iesniegumu transportlīdzekļa noņemšanai no uzskaites vai pārreģistrācijai īpašnieka vietā iesniedz komercķīlas ņēmējs, stājas spēkā 2014.gada 1.maijā.97

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Juridiskais birojs

Papildināt pārejas noteikumus ar 32.punktu šādā redakcijā:

„32. Grozījums šā likuma 14.1 pantā par astotās daļas izteikšanu jaunā redakcijā, kas paredz, ka kārtību, kādā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets, stājas spēkā 2014.gada 1.augustā. Līdz attiecīgā grozījuma spēkā stāšanās dienai Ministru kabinets izdod tam atbilstošus noteikumus.”

Atbalstīts

3. Papildināt pārejas noteikumus ar 32. un 33.punktu šādā redakcijā:

“32. Grozījums šā likuma 14.1 pantā par astotās daļas izteikšanu jaunā redakcijā, kas paredz, ka kārtību, kādā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā un traktortehnikas un tās vadītāju informatīvajā sistēmā esošā informācija pieprasāma un nododama atklātībai, kā arī pieejamās informācijas apjomu nosaka Ministru kabinets, stājas spēkā 2014.gada 1.augustā. Līdz attiecīgā grozījuma spēkā stāšanās dienai Ministru kabinets izdod tam atbilstošus noteikumus.

 

 

6

Zemkopības ministre L.Straujuma

Papildināt pārejas noteikumus ar 33.punktu šādā redakcijā:

„33. Šā likuma grozījums par 10.1 panta izslēgšanu stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.”

Atbalstīts

33. Šā likuma grozījums par 10.1 panta izslēgšanu stājas spēkā 2015.gada 1.janvārī.”

 

Likums stājas spēkā 2014.gada 1.janvārī.

7

Juridiskais birojs

Izslēgt norādi par likuma spēkā stāšanos.

Atbalstīts

 

 

Izvērst Oriģinālais dokumenta saturs
Savērst Oriģinālais dokumenta saturs

975-2.doc - 975-2.doc

Start time: 14.12.2023 21:00:57 After doc accessing: 14.12.2023 21:00:57 After doc copying: 14.12.2023 21:00:57 End time: 14.12.2023 21:00:57 Doc created: 27.02.2014 16:32:11 Doc last mod: 27.02.2014 16:34:12 Doc manual: