Drukāt    Aizvērt
Rīgā, 2003

Rīgā

 

2013.gada 13.martā

Nr.9/7 – ______________

 

SAEIMAS PREZIDIJAM

 

 

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, izskatījusi deputātu iesniegto likumprojektu Grozījums Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā (Nr.547/Lp11), nolēma noraidīt iepriekš minēto likumprojektu un iesniegt Saeimai izskatīšanai komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija lūdz iekļaut Saeimas kārtējās sēdes darba kārtībā komisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumāizskatīšanai pirmajā lasījumā.

 

Pielikumā: komisijas izstrādātais alternatīvais likumprojekts uz __ lpp. un anotācija uz __ lpp.

 

 

Ar cieņu

Komisijas priekšsēdētājs                                                     S.Dolgopolovs

 


Iesniedz Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

Likumprojekts

 

Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā

 

Izdarīt Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 8.nr.; 1997, 6.nr.; 2001, 1.nr.; 2005, 14.nr.; 2006, 14.nr.; 2007, 21.nr.; 2008, 16.nr.; 2009, 14.nr.; Latvijas Vēstnesis, 2009, 193.nr.; 2010, 86., 157.nr.) šādus grozījumus:

 

1.     Aizstāt 3.panta pirmās daļas 4.punktā vārdus “Latvijas Republikas” ar vārdiem “Latvijas vai Eiropas Savienības”.

2.     Izslēgt 5.panta otrās daļas 7.punktu.

3.     12.pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

12. pants. Deputāta darbības apstākļu nodrošināšana un atlīdzība par deputāta pienākumu pildīšanu”;

papildināt pantu ar otro daļu šādā redakcijā:

“Par deputāta pienākumu pildīšanu deputāti saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam.ˮ;

uzskatīt līdzšinējo panta tekstu par panta pirmo daļu.

4.     Izteikt 14.pantu šādā redakcijā:

14. pants. Deputāta darba tiesiskās attiecības ar darba devēju

Darba devējs nevar aizliegt deputātam realizēt pilnvaras darba laikā.

Ja pilnvaras nepieciešams realizēt darba laikā, deputāts par to savlaicīgi rakstveidā paziņo darba devējam.

Ja deputāts šajā likumā noteiktās pilnvaras realizē darba laikā, darba algu par šo laika posmu viņam var nemaksāt.”


Likumprojekta

 “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes

deputāta statusa likumā”

 anotācija

1. Kādēļ likums ir vajadzīgs?

Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 14.panta pirmā daļa nosaka, ka deputāts savas pilnvaras realizē no darba brīvajā laikā, turklāt, atbilstoši minētā likuma 14.panta otrajai un ceturtajai daļai uzņēmuma vai iestādes vadība nevar aizliegt deputātam realizēt pilnvaras arī darba laikā, taču var nemaksāt deputātam darba algu par šo laika posmu. Savukārt Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 14.panta piektā daļa nosaka, ka par piedalīšanos domes institūciju sēdēs un par citu deputāta pienākumu pildīšanu deputāti saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam.

 

Ņemot vērā minēto, secināms, ka Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 14.pants nosaka deputāta atlīdzības jautājumus, veicot atsauci uz Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, kā arī reglamentē deputāta un viņa pamatdarba darba devēja attiecības, nodrošinot deputāta pilnvaru realizāciju.

 

Likumprojekta mērķis ir nošķirt deputāta atlīdzības jautājumus no jautājumiem, kas reglamentē deputāta un viņa pamatdarba darba devēja attiecības. Līdz ar to, likumprojekts paredz papildināt Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 12.pantu ar otro daļu, nosakot, ka par deputāta pienākumu pildīšanu deputāti saņem atlīdzību, kas tiek noteikta atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam. Tāpat tiek pilnveidots 12.panta nosaukums, nosakot, ka Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 12.pants reglamentē jautājumus, kas skar deputāta darbības apstākļu nodrošināšanu un deputāta atlīdzību. Savukārt Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 14.pants tiek izteikts jaunā redakcijā un noteiks, ka darba devējs nevar aizliegt deputātam realizēt pilnvaras darba laikā. Ja pilnvaras nepieciešams realizēt darba laikā, deputāts par to savlaicīgi rakstveidā paziņo darba devējam, kā arī, ja deputāts deputāta pilnvaras realizē darba laikā, darba algu par šo laika posmu viņam var nemaksāt.

 

Likumprojekts neparedz mainīt deputāta tiesības un pienākumus domē, domes institūcijās un savā vēlēšanu apgabalā. Deputāta tiesības un pienākumus kā līdz šim, tā arī turpmāk nosaka Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 5., 6., 8., 9., 10.pants, kā arī likums ”Par pašvaldībām”.

Likumprojekts arī neparedz mainīt kārtību, kādā tiek noteikta atlīdzība par deputātu pienākumu pildīšanu. Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk atbilstoši likuma „Par pašvaldībām” 21.panta pirmās daļas 12.punktam un Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 5.panta otrajai daļai domes ekskluzīvā kompetencē ir atlīdzības par deputātu pienākumu pildīšanu apmēra noteikšanas un izmaksāšanas kārtība.

 

 

2. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz sabiedrības un tautsaimniecības attīstību?

Likumprojektam būs pozitīva ietekme uz sabiedrību, jo tiks stiprināta deputātu atbildība par deputātu pienākumu godprātīgu izpildi, nodrošinot attiecīgas administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses.

3. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz valsts budžetu un pašvaldību budžetiem?

Likumprojekts šo jomu neskar.

4. Kāda var būt likuma iespējamā ietekme uz spēkā esošo tiesību normu sistēmu?

Likumprojekts šo jomu neskar.

5. Kādām Latvijas starptautiskajām saistībām atbilst likumprojekts?

Likumprojekts šo jomu neskar.

6. Kādas konsultācijas notikušas, sagatavojot likumprojektu?

Notikušas konsultācijas ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Saeimas Juridisko biroju, Valsts prezidenta kanceleju, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju.

7. Kā tiks nodrošināta likuma izpilde?

Likumprojekta izpilde tiks nodrošināta ar jau esošo institūciju palīdzību, to kompetences ietvaros.

 

 

 

 

 

Izvērst Oriģinālais dokumenta saturs
Savērst Oriģinālais dokumenta saturs

noraid+alternat_547.doc - noraid+alternat_547.doc

Start time: 25.02.2020 19:45:06 After doc accessing: 25.02.2020 19:45:06 After doc copying: 25.02.2020 19:45:06 End time: 25.02.2020 19:45:06 Doc created: 14.03.2013 16:26:20 Doc last mod: 14.03.2013 16:33:20 Doc manual: